Monday, December 31, 2012

Suka duka pahit manis 2012

Tinggal beberapa jam sahaja lagi tahun 2012 akan melabuhkan tirainya
Ya, begitu cepat masa berlari meninggalkan kita. Seolah-olah berlumba dengan manusia siapa yang dapat mendahului siapa.
Tahun 2012 menyaksikan aku bukan lagi bergelar pelajar. Tidak lagi memakai nametag bertali. Tidak lagi menaiki bas untuk ke kelas.
Tahun ini menjadi titik mula hidupku yang baru nak 'naik', yang baru nak menapak mencari hidup.
Alhamdulillah mungkin rezeki berpihak pada aku. Awal tahun Januari aku menerima tawaran untuk menjadi guru sementara di sekolah menengah berhampiran dengan rumah keluarga aku. Dan di situ lah bermulanya rutin aku sebagai seorang guru.

Lima bulan sebagai guru sementara bukanlah suatu tempoh masa yang pendek bagiku. Mungkin kerana beban tugas yang banyak menyebabkan aku terfikir untuk berhenti. Teringat juga zaman bergelar mahasiswa dahulu. Lebih mudah rasanya. Kerana tidak terikat dengan tanggungjawab dan komitmen mungkin. Tapi, aku gagahi juga. Aku cuba laksanakan tanggungjawab itu dengan sehabis baik, yang aku mampu. Dan pada pertengahan Mei, secara rasminya aku telah menjadi seorang guru.

Dan buat pertama kalinya Syawal pada tahun ini rumah aku didatangi oleh pelajar-pelajar yang nak datang beraya. Pertama kali juga aku 'memberi' hasil titik peluh sendiri. Perasaan gembira itu hanya Tuhan yang tahu. Kini 2012 akan melabuhkan tirainya. Diam tak diam pejam celik dengan rutin yang sama setiap hari sudah tiba di penghujungnya. Aku berharap yang baik-baik sahaja untuk 2013 yang mendatang. Berjumpa jodoh mungkin? Mudah-mudahan...

Monday, December 24, 2012

Sabar menunggu

Masuk je mesti terus cari mesin kecik tu
Yang bila ditekan akan mengeluarkan kertas yang kecik juga
Ambil dan tengok nombor
Allah... itu yg mampu diucapkan dalam hati
Lama lagi ni...
Hati masih lagi berkira-kira
Nak tunggu atau nak pergi tempat lain dulu
Nak duduk pun penuh
Haih.. garu kepala.
Nak bayar hutang ni
Karang tak bayar aku jugak yang susah
So?
Paksa rela la kena tunggu
Sabar...

Tuesday, December 18, 2012

Esok result PMR

Aku tahu dia berdebar.
Walaupun dia tak tunjuk.
Aku tahu dia risau.
Walau muka dia nampak tenang.
Aku tahu dia takkan boleh tidur malam ni sebab hatinya resah.
Esok keputusan peperiksaan PMR akan diumumkan.
Satu keluarga berharap padanya.
Berharap dia antara yang cemerlang.
Kerana dia yang paling kecik dalam keluarga.
Aku juga tidak ketinggalan merasai debaran itu.
Sampai demam dibuatnya.
Alahai, kena gagahkan jua kerana esok ada tugas yang menanti.
Semoga keputusannya cemerlang.
Aameen.

Sunday, December 16, 2012

Sehari di Universal Studio Singapore USS

 Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera

Selamat berhujung minggu semua. Buat apa hari ni?
Sambil-sambil rehat takda buat apa tu meh baca pengalaman aku pergi Pulau Sentosa.

pulau sentosa resort worl
Ada apa kat sana? Tarikan utamanya tentulah Universal Studio. Ataupun nama glamournya orang panggil USS.

monorail sentosa island
Monorail juga disediakan bagi sesiapa yang tidak mahu memandu sendiri. Okay, kitorang sampai sana lebih kurang pukul 10.30 pagi. So, sebelum apa-apa kita isi perut dulu. 

halal food malaysia food
Kitorang makan dekat Malaysian Food Street. Premisnya di luar, sebelum pintu masuk USS. Murah sikit. Hehe. So, dekat dalam ni ada dua je premis makanan yang halal iaitu Kampung Nasi Lemak dan Roti Canai & Nasi Briyani.

Dah nama pun food street bila masuk dalam memang macam kat tepi jalan la kan..

Untuk sarapan kitorang makan nasi lemak. Sambal dia sedap.


Dah kenyang semua, masa yang ditunggu-tunggu. Jom masuk!


Ramainya orang...berbilang bangsa berbilang kaum berbilang warna bermacam gaya. 
Jom kita jelajah USS! Antara yang gambar-gambar yang sempat diambil..


Dari jauh Far Far Away Castle ~

Antara yang wajib tonton, Shrek 4D

Sebelum ni takut nak naik..tapi kali ni tak lepaskan peluang. Pengalaman 90 saat yang takkan dilupakan. Kuat sangat menjerit sampai tekak pun sakit. Jom tengok dua rollercoster yang boleh membuatkan korang menjerit sekuat hati.

Warna merah : Human
Warna biru : Cylon

video
Klik untuk melihat sendiri. Anda berani? Ok, ada bunyi bising sikit sebab dekat dengan kumbang the mummy..

Jangan tengok macam tu.. I malu!

Dan akhir sekali sebelum balik, kita cuba nasi briyani pulak. Pun sedap. Ke sebab lapar ye?

So, itulah serba sedikit pengalaman di USS kota Singa.. Seronok dan penat. Tapi memang berbaloi-baloi pergi sana. Kumpul duit siap-siap sebab nilai Sing dollar tinggi wo... sekali sekala bercuti bersama keluarga memang tak rugi. 

Segmen Tambah Follower di Hujung Tahun

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera

Selamat pagi!
Selamat berhujung minggu~

hari ni nak join segmen oleh miss banu
jom ramai-ramai meriahkan segmen beliau
buat masa ni follower ada : 1019
target : 1119

hm..cantik nombor tu kan?.hehehe
siapa yg beminat boleh join segmen ni. klik je banner comel tu. tamat pada 29-12-12
selamat bersegmen :)

Thursday, December 13, 2012

Kerdil

Frust dengan Harimau Malaya malam ini. Geram dengan pasukan gajah yang main taktik kotor. Hah. Apa pun aku masih nak ucapkan tahniah buat pasukan Harimau Malaya yang telah mampu bertahan dengan asakan hebat Thailand. Namun ternyata rezeki tidak berpihak pada kita. Mereka bermati-matian bermain membawa nama Malaysia. Jangan patah semangat ya.

Kembali pada topik. Sungguh aku terasa kerdil apabila membaca entri2 mereka yang hebat dalam tulisannya. Yang membuatkan pembaca ternanti-nanti karyanya. Bukan seperti aku yang hanya menulis mengikut rasa. Bukan ikut bahasa. Sungguh rasa kerdil jika nak dibandingkan dengan orang lain. Aku tiada bakat. Mungkin. Kerana bukan semua orang boleh menulis. Berkarya. Orang yang tinggi ilmunya sahaja yang mampu. Aku. Masih belum penuh ilmu di dada. Masih perlu belajar. Masih perlu usaha. Apa yang kita rasa juga berbeza lantas yang terlakar di fikiran juga tidak sama. Kerana kita adalah unik. Kembar sekali pun tidak sama cap jarinya.

Tuesday, December 11, 2012

Aku relakan kau pergi

Dah lama aku fikirkan
Apa yang perlu aku lakukan
Sudah lima tahun kita bersama
Banyak kenangan yang terlukis bersama
Ketawa bersama
Menangis bersama
Kau sentiasa di sisi
Mungkin kini
Masanya telah tiba
Untuk aku lepaskan kau pergi
Terima kasih
Kerna sentiasa hadir setia menemaniku
Di waktu sedihku, gembiraku
Kau tetap di situ
Hingga aku bisa bangun semula
Maafkan aku
Selamat tinggal.

Friday, December 7, 2012

Ku mencari tenang

Petang yang damai
Ku mencari tenang
Di tasik indah ini
Air mengalir damai
Ikan-ikan tenang mencari makanan
Bunyi itik menyapa telinga
Berteman celoteh kanak-kanak
Riang ria menunggu keputusan
Ah apa yang aku cari di sini
Tenang mungkin?
Entah...

Thursday, December 6, 2012

Khamis yang spontan 14 Semangat semangat

Bangun pagi bersiap pergi pasar beli ikan, sayur dan sarapan. Balik rumah, makan, kemas rumah, masak, dan yang paling best nak buat chocolate cake! Walaupun aku bukannya baker terhebat tapi semangat tu.. nak buat. Ahahaha. Lepastu pergi sekolah settle kan kerja sikit dan boleh balik merehatkan diri.

Oh..hari ni kertas terakhir bagi peperiksaan SPM. Kertas Ekonomi Asas 2. Jangan ada yang bawak mercun sudah la ye. Kut happy sangat dah habis exam kan...

Eh. Dah jadi panjang pulak post ni. Dah tak jadi spontan kan...tapi nak buat macam mana dah itu yang spontan aku menaip ni. Ok. Nak start buat segala benda kat atas tu. Bye.

Wednesday, December 5, 2012

Environmental campaign More Walking Less Driving

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera

I'm sharing this to everyone out there!
A very brilliant idea to create awareness among the society about the environment.
This campaign was held in China. Check this out.



Green Pedestrian Crossing created by Jody Xiong
The China Environmental Protection Foundation developed an outdoor campaign, displayed on the street, to creatively promote this message. They decided to leverage a busy pedestrian crossing; a place where both pedestrians and drivers meet.
The campaign involved laying a canvas 12.6 metres long by 7 metres wide on the ground, thus covering the pedestrian crossing with a large leafless tree. On either side of the road, beneath the traffic lights, were placed sponge cushions soaked in green, environmentally friendly, washable paint. As pedestrians walked towards the crossing, they stepped on the green sponge, thus leaving green foot imprints on the canvas of the tree. Each ‘green’ footprint on the canvas looked like leaves growing on a bare tree, which made people feel that by walking they could create a greener environment.
The ‘Green Pedestrian Crossing’ was carried out across 7 thoroughfares in Shanghai. The campaign was then extended to 132 roads across 15 cities in China, with a participation exceeding 3,920,000 people.

Watch their video below:


All pictures are from : m0iety
Video from: Youtube