Tuesday, April 3, 2012

Perubahan yang tidak disedari

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera


Hari-hari lalui rutin yang sama. Bila jumpa kawan lama, bertanya khabar. Wah...kau banyak berubahlah. Orang yang melihat nampak perubahan yang berlaku, tapi kita empunya badan kadang-kadang tak terasa pun perubahan itu.

Cuma bila ditegur, baru perasan. Dan aku juga baru perasan yang aku telah banyak berubah. Kalau dulu belajar, sekarang sudah bekerja. Kalau dulu duduk sebelah pemandu, sekarang diri sendiri yang duduk di tempat pemandu. Kalau dulu ikut keputusan orang lain, sekarang dah boleh buat keputusan sendiri.

image via

Sebenarnya setiap hari berlaku perubahan itu. Sebab setiap hari kita akan belajar benda yang baru, jumpa benda yang baru. Cuma konteks belajar dahulu dan sekarang sudah berbeza. Dulu belajar, belajar, belajar kemudian exam tapi sekarang belajar apa yang dikatakan sebagai asam garam kehidupan.

Untuk perubahan akan datang aku cuma berharap agar perubahan itu merupakan perubahan yang positif yang akan memberi kebaikan dan manfaat buat orang disekeliling aku.

1 comment:

maszull said...

assalamualaikum wardah...lakukn perubahan itu dgn cara yg betul dan moga setiap perubahan yg dilakukn akan membawa kepada kebaikan...:)