Thursday, July 20, 2017

salam aidilfitri

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera

SALAM AIDILFITRI buat semua rakan-rakan blogger.. 

Menginjak 2017, banyak yang berubah. Alhamdulillah, pada tahun ini satu perubahan besar berlaku dalam hidup. Komitmen semakin bertambah, umur juga semakin menginjak masuk 3 series. Tak sedar cepat sungguh masa berlalu.

Komitmen kerja juga semakin bertambah dan mencabar. Entahlah, kadang-kadang terasa mahu bersara awal. Rasa macam fed-up pun ada. Namun, demi mencari rezeki, cepat-cepat niat tersebut dipadamkan. Perjalanan masih jauh dan berliku. 

Apa-apapun setiap apa yang kita lakukan harus diniatkan kerana Allah taala agar mendapat ganjaran pahala dan menjadi saham di sana.
Entah bila pula akan menulis lagi..
Rindu sangat wardah alisya yang dulu..

Hingga bertemu lagi.
Salam...

Saturday, June 25, 2016

8 tahun usia Wardah Alisya

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera

Salam Ramadhan 1437 H.

Pejam celik dah lapan tahun rupanya aku ber'blog'. Kalau ada anak ni, dah masuk darjah 2 pun.. Aku mula blog tahun 2009. Masa tu sem 5 kalau tak silap. Pencetus utama blogging adalah sebab kena hantar assignment guna blog. Subjek Biochemistry, Dr Shakinaz.. kalau tak, mungkin aku tak tahu kut blog tu apa.. Terima kasih Dr...

Bila aku skrol balik post-post lama.. kelakar pun ada. Macam mana la aku boleh terfikir nak post pasal entri tu? Paling banyak post aku tahun 2010 dan 2011.. masa tu aku mula kenal dengan blogger-blogger terkenal macam Ben Ashaari, Cik Epal, Maria Elena, Dena Bahrin, Fatin Liyana, Shea Rasol, Mia Liyana dan beberapa blogger lagi. Sekarang dorang dah establish pun. Dan aku masih follow kisah mereka sampai sekarang :) Lagi, masa tu penggunaan gajet belum meluas.. Samsung pun baru launch Galaxy S2..

Masuk tahun 2012, post aku mula surut.. sebab masa tu dah mula kerja. Sibuk dan penat. Baru-baru kerja kan.. Tapi bila dah lama tak menulis, rasa canggung pun ada. Idea pun dah takde nak menulis dan dah mula fikir sensitiviti masyarakat.. silap tulis tak pasal-pasal viral pulak kan. Dan aku nampak, sedikit demi sedikit penulisan aku berubah.. kut la aku perasan.. hahaha..

Ramai jugak blogger-blogger yang sama naik macam aku dulu, sekarang dah tak aktif.. ingatkan aku sorang je. Aku dapat rasakan antara puncanya ialah masing-masing dah bekerja ataupun fokus kepada keluarga.. Apapun, semuanya atas niat.. Kalau suka-suka macam aku ni, on off la entrinya.. Cepatnya masa berlalu. Umur pun dah makin banyak. Rakan-rakan yang aktif blog pun dah bawa haluan masing-masing..

Blogging ni dekat dengan jiwa aku.. kalau ada kesempatan, akan aku update lagi.. Insya Allah.
Akhir kata, selamat berpuasa kepada semua..
Mudah-mudahan kita diberi kesempatan lagi untuk bertemu ramadhan akan datang...

Tuesday, March 8, 2016

Genap setahun berdiam diri

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera

Terasa janggal pula nak menulis. Aku tengok last post aku tahun lepas bulan Mac. Setahun tu blog aku ni terbiar. Terfikir, apa yang dah aku buat dalam masa setahun ni. Bila tengok post-post yang terdahulu, rupanya dah 6 tahun sejak aku mula blogging. Pehh, lama tu! Sayang pula nak delete. Banyak suka-duka dah aku kongsikan dalam blog ni..walaupun kadang-kadang aku merapu sorang-sorang.. Bila diteliti, aku mula on off sejak mula bekerja.. entah. seiring usia aku ni bertambah, banyak yang aku fikirkan sebelum nak menulis. Lagi-lagi dalam zaman penuh fitnah dan manipulasi sekarang. Seiring meningkat usia, aku tak lagi seghairah dulu untuk bercerita apa sahaja yang bermain di benak fikiran. Lebih suka monolog sendiri dari bercerita. Tapi aku masih ikuti la kisah-kisah blogger yang aktif sejak dari dulu lagi dan aku memang kagum la dengan dorang ni. Antaranya cik Epal, fatin liyana dan shea rasol. Mereka ni antara orang yang konsisten kemaskini blog walaupun ada yang dah berumah tangga. [respect]

Mungkin tahun 2016 ni aku kembali aktif?
Mungkin.

Tuesday, March 17, 2015

Nak link blog boleh ?? #1

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera

Dah lama tak menulis..so kita warm up dengan join segmen la ye..

Link

Dah lama tak update..nak letak link kat gambar pun dah lupa..
Banyak makan semut agaknye..

Selamat blogwalking!

Tuesday, February 3, 2015

Saat diuji

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera

Tak pernah terlintas pun sesuatu akan berlaku dan ia telah pun berlaku ke atas mu,
Tika itu perasaan takut, sedih, risau bercampur-baur sekaligus membuatmu tidur berteman air mata,
Bernasib baik sekiranya mampu lelap buat seketika.
"Perempuan dan overthinking berpisah tiada", aku petik kata-kata seorang blogger terkenal.
Memang itulah yang berlaku.

Sehingga sampai tahap aku memikirkan mungkin esok sudah tiada buatku.
Lantas segala apa yang telah aku lakukan sepanjang 26 tahun aku hidup bermain di kepala ibarat sebuah filem panjang yang diputarkan kembali.
Jujur. Rasa menyesal yang bertandang. Ingin aku kembali untuk membetulkan segala kesilapan dan kesalahan aku sesama manusia. Apatah lagi kesalahanku dengan Tuhan.

Walaupun otakku cuba menasihat agar berfikiran positif, cuba menenangkan hati bahawa tidak mengapa, tiada apa-apa yang berlaku, namun mata ini tidak juga mahu berhenti menangis.
Dan fitrah kejadian Tuhan, saat itu memang hati mulut fikiran terus-terusan mengucapkan kalimah Allah, terus-terusan memohon agar dikuatkan semangat, terus-terusan memohon dosa diampunkan, terus-terusan meminta agar berlaku keajaiban dan apa yang berlaku itu ialah mimpi.

Tidak akan aku lupakan saat itu. Kepada ibu juga aku mengadu. segala kesedihan kegelisahan.
Tuhan, berikan aku peluang untuk bertaubat...
Kuatkan semangatku untuk menghadapi ujian-MU.

Tuesday, September 30, 2014

Doaku dari jauh

Doaku buatmu yang jauh
Agar engkau baik-baik aja
Sihat selalu, senyum selalu
Seperti aku.

Doaku juga agar engkau 
Sentiasa di bawah lindungan Tuhan
Kerana aku jauh darimu

Moga ditetapkan hati kita
Digerakkan hati kita
Untuk saling mendoakan
yang terbaik.

-saya, jb-

Friday, September 12, 2014

Awak

Awak...
Awak...
Awak...

tabiat yang lama dulu ditinggalkan
kembali
setiapkali sentiasa ingatkan diri
walau hati kembali terisi
kerna parut itu
takkan pernah hilang
walau luka itu sembuh

Awak...
Awak...
Awak...

setiapkali tika 
memohon pada yang Esa
tak aku lupa untuk titipkan 
agar digerakkan hati

'kita'

-saya, jb-