Sunday, September 16, 2012

Saya nak berhenti sekolah

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera

Apa khabar semua? Aku harap semuanya sihat hendaknya. Lamanya aku tak update blog, lama juga aku memendam rasa. Semakin lama aku menimba pengalaman sebagai seorang guru, semakin berat tanggungjawab yang terasa di atas bahuku ini.

Kisahnya selepas dapat jadual baru, aku dapat mengajar satu kelas ni. Mereka ramai..semua pelajar Melayu. Tapi dalam ramai-ramai tu, ada seorang yang boleh dikatakan bermasalah sedikit. Ceritanya dia hendak berhenti sekolah. Aku tidak mengenalinya kerana sebelum ini aku tidak mengajarnya. Bila mengajar kelasnya baru aku tahu kisah dia. 

Yang hairannya, dia tegar mengatakan kepadaku yang dia mahu berhenti sekolah. Alahai...luluhnya hati aku pada masa itu hanya Tuhan je yang tahu. Tanpa dia memberi peluang kepadaku untuk menasihatinya, dia terus-terusan menyatakan hasratnya untuk berhenti. Dah tak mahu belajar katanya. Bila ditanya, tak nak belajar nak buat apa? Nak kerja...

Mengapalah singkat sungguh fikirannya..dunia sekarang ni, tanpa SPM, kerja apalah sangat...takkan selamanya hanya mahu menjadi buruh. Kerja penat tetapi pulangannya sedikit? Mesti ada sesuatu yang berlaku membuatkan dia begitu tegar untuk berhenti. Satu desakan yang maha kuat. Kalau dia katakan dia sudah terlambat, masih sempat lagi...yang penting diri sendiri ada keinginan untuk belajar, untuk berubah.

Ah, cikgu mana kenal saya. Main serkap jarang je..bagaimana cikgu nak mengenali kamu andainya kamu tak beri peluang untuk cikgu dengar masalah kamu... Aku berharap sangat agar dia menukar keputusannya untuk berhenti. Ibu bapa mana yang tak nak lihat anaknya berjaya? Mudah-mudahan Allah bukakan hatinya untuk terus belajar dan terang hatinya untuk menerima pelajaran...

5 comments:

Cry Carrot said...

sabar ye wahai cikgu.. kerjaya sebagai pengajar ni memang banyak cabarannya.. kentalkan hati.. teruskan mencurah khidmat, tenaga, ilmu dan akal fikiran.. tugas cikmu amat mulia dan dipandang tinggi.. cikgulah panduan dan guide bagi anak murid.. bimbinglah mereka.. TQ

Cry Carrot said...

sabar ye wahai cikgu

jemari menari said...

Mgkin dia ada mslh yg benar2 menyusahkn dia.. I feel the same as him right now..but u can try console him to appreciate his life and young moment.

Mak Wardah said...

Maybe dia ada problem, cuba cikgu tanya pelan2. nawaitu cikgu tu betul sayangkan murid, InsyaAllah kalau cikgu pujuk mungkin dia boleh terima.

miZz_nizZ said...

yup..smua ibu bapa nk mlhat ank2 mereka bjya..anak2 jgak air muka ibu bpa..jd jadilah anak2 yg berjaya