Wednesday, October 2, 2013

Bermulanya peperiksaan Penilaian Menengah Rendah

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera

Bulan Oktober dibuka dengan peperiksaan Penilaian Menengah Rendah yang bermula pada hari ini, 02/10/2013 dan akan berakhir pada 09/10/2013. Tentunya pelajar-pelajar tidak kurang guru-guru juga merasai debaran peperiksaan ini. Tahun terakhir kan...

Semalam, pelajar-pelajar aku datang mohon restu, minta maaf dan sebagainya. Jelas aku lihat ada sedikit gentar dalam hati mereka. Ya, aku juga turut merasainya. Walaupun aku tidak lagi mengajar mereka pada tahun ini. Jadi aku nak ucapkan selamat menduduki peperiksaan kepada semua pelajar tingkatan 3 batch 98 khasnya. Ingat, segala USAHA, penat belajar, bangun malam, tusyen, group discussion dan sebagainya akan terbayar dengan kejayaan. Insya Allah..

Tapi, ia mestilah diiringi dengan
DOA + TAWAKKAL

Sedikit tips:

1. Sebelum tidur pastikan slip peperiksaan, kad pengenalan dan alat tulis yang berkaitan sudah dimasukkan ke dalam beg. Kalau ada kertas matematik, jangan lupa kalkulator, protraktor dan jangka lukis (compasses)

2. Pastikan baju sekolah telah digosok supaya tidak kelam kabut sekiranya terbangun lewat

3. Tidur awal supaya dapat keesokannya otak dalam keadaan fresh.

4. Semak jadual supaya anda betul-betul tahu subjek apa yang akan dijawab keesokan harinya

5. Sebelum ke sekolah, alas perut dengan sedikit makanan. Susu, roti, biskut dan sebagainya.

6. Salam tangan ibu bapa dan mohon mereka doakan agar dapat menjawab soalan dengan tenang

7. Selepas tamat kertas peperiksaan, JANGAN sesekali berbincang atau mencari jawapan. Ini untuk mengelakkan daripada emosi terganggu untuk kertas seterusnya.

8. Dan yang terakhir, setelah tamat peperiksaan, bertawakkallah dan mohon doa tanpa henti agar dipermudahkan pemeriksa yang akan menanda kertas kita tu nanti..

Usaha sudah, doa sudah, kini tinggal anda untuk buat yang terbaik, berikan yang terbaik, muntahkan segala tips-tips dan apa yang telah dipelajari di atas kertas nanti..

SELAMAT BERJAYA.

No comments: