Friday, July 31, 2009

Gara-gara H1N1...

Salam n greetings to all. H1NI? Dengar pon da buat org rasa takut. Ngee~ Setelah bbrp U tlh ditutup dan dikuarantin, kini UPSI pula yang menyusul.

28 July, 0130 Cik Agha dapat call drpd seorang kawan. Dgn mamai2 pun angkat je la telefon…

Perbualan berbunyi begini:
Cik H: Fara, UPSI da kena kuarantin
Cik Agha: Ye ke…oh…(xde perasaan sbb mengantok)
Cik H: Pastu esok kita tak payah pergi kelas la.
Cik Agha: Em, ye kot…Mane ko tahu ni?
Cik H: Ni ha, kak Dayang mesej aku..
Cik Agha: OK la…pape nanti mesej yea..

29 July, 0700

Setelah solat sume, Cik Agha mula terfikirkan perbualan telefon Cik Agha semalam. Betulke ni? Macam x percaya je. Dan Cik Agha pon mula bertanyakan housemate2 Cik Agha dan benarlah UPSI da ada kes. Maka sepanjang pagi tersebut kami hanya duduk di dalam rumah kerana telah dipesan supaya tidak meninggalkan rumah masing-masing. Lepas lunch, kami telah diberitahu bahawa UPSI akan ditutup bermula hari ini (29 July) sehinggalah 9 Ogos. Dan kami dibenarkan pulang bermula hari ini. Apa yang berlaku selepas itu? Suasana di sekitar kolej menjadi kelam-kabut dan tidak terkawal. Van dari pusat kesihatan juga datang ke kolej bagi pelajar yang ingin membuat pemeriksaan. Kaunter tiket SKS menjadi rebutan. Kerana kebanyakan pelajar2 mahu pulang ke kampung halaman masing2 pada hari itu juga. Tidak ketinggalan Cik Agha dan kawan-kawan. Bukan ape, takut virus tu merebak…bayangkan, hampir semua student pakai mask muka. Mana tak rasa takut…Tiket yang dapat juga kami beli akhirnya ialah pd jam 6.30 ptg ke Puduraya. Terima kasih Ana…

29 July, 1815 Semangat ni nak balik. Sebelum 6.30 da tunggu bas da. Tunggu punya tunggu, bas sampai tp apa yang frust nya ialah, pemandu bas tu kata, bas tu untuk tiket jam 4.30 ptg. Huh.. kiciwa..kiciwa.. Kawan Cik Agha, Aa, drpd mkn kt dlm kedai, sampai makan kt luar kedai. Hehe. Tension tunggu bas tak sampai-sampai. Tengokla tu.

::Masih lg tersenyum walaupun dah sejam tunggu bas x sampai2 lagi:: ::Beg2 mangsa keadaan::
Dan last sekali, bas sampai jam 8.30 malam…akhirnya… 29 July, 2200 Sampai Puduraya. Tiket ke destinasi seterusnya pada jam 10.30 mlm…adoi, lmbtnye nk sampai rumah…sabar2x…tepat jam 10.30 bas bertolak. Ingatkn boleh la nk lelap sekejap sbb perjalanan amek mase 4 jam la jgk. tp cik agha x boleh tdo…wawawawa…sejuk sangatttt..pakai sweater pon x cukup nk kalahkan rasa sejuk tu..mata mengantok, tp xleh tdo.. 30 July, 0000 Dapat kol...dia org first yg wish besday…terharunya, sb org itu ingat jgk la besday cik agha ni..cik agha nk ucapkn terima kasih la kpd kawan2 yang wish besday tu…thanks sbb concern n igt pd cik agha ni...
::pensel dan teddy::
umur da makin byk...maka makin pendekla umur cik agha ni...cik agha igt lagi, mase skola dulu, kalo ada yg sambut hari lahir, ustaz cik agha akan ucap 'selamat pendek umur'. Ringkas tp...ada makna tersirat tu. . .

30 July, 0230


Alhamdulillah...selamat sampai ke kg halaman (kampung ker?) ...

3 comments:

An-Nur Furqan said...

cubaaan satu dua tiga

An-Nur Furqan said...

yang tak faham malam upsi umum kuarantin tue, ader dak 2 nieh siap bersuka ria lagik sebab upsi cuti...

cik agha said...

xtw nk kata ape sbb aku blurr mase tu..tgh tdo kn ag tepon.