Thursday, August 29, 2013

Bahagia

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera

Entri aku kali ini adalah respons kepada entri "Jika bahagia boleh dibeli, berapakah harganya?" by archer.
Terus terang aku masih lagi mencari erti bahagia yang sebenar. 

Zaman kanak-kanak
Bahagia bila aku dapat jumpa kawan-kawan, main sama-sama, pergi ngaji sama-sama, masa tu tak fikir apa. Tudung senget kain singkat pun tak kisah. Zaman innocent.

Zaman aku masih bersekolah
Bahagia bila aku dapat tunjukkan keputusan yang baik kepada ayah aku. Bahagia bila aku dapat buktikan yang aku memang serius dengan subjek arab aku. Dan aku rasa bahagia bila aku berjaya.

Zaman remaja
Bahagia bila ada teman hidup. Kononnya. Baru nak kenal erti cinta. Baru nak up masa tu. Tapi bahagia itu tak lama. Kenalan makin ramai. Pergaulan makin luas. Makin bebas. Jauh dari ibu bapa. Memang terasa bebas yang amat sangat. Cuma entah kenapa jauh di sudut hati rasa kekurangan. Tapi aku tak tahu apa.

Zaman dewasa
Sekarang umur aku sudah melewati dua puluhan. Bahagia yang aku rasa bila aku dapat menggenggam segulung ijazah. Bahagia yang aku rasa apabila aku tidak lagi berjauhan dengan keluarga. Bahagia kerana sudah mempunyai kewangan sendiri tanpa perlu bergantung. 

Tapi disebalik mencari kebahagian sendiri, aku ingin sekali membahagiakan orang yang berada disekeliling aku. Kerana aku yakin, bila orang sekeliling bahagia, aku juga akan turut bahagia. Dan jawapan aku kepada soalan itu, 
"kebahagiaan itu tidak boleh dibeli kerana bahagia itu lahir dari jiwa orang yang merasainya.."

No comments: