Thursday, April 18, 2013

Ohh..pelajar-pelajarku

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera

Sudah masuk April. Hampir genap setahun aku bergelar guru secara rasminya. Secara total. Bila dah jadi cikgu ni pagi petang siang dan malam memang asyik fikir pasal sekolah, pelajar, PBS, buku rekod, bla bla bla. Dan sememangnya tugas guru masa kini tersangatlah mencabar. Lebih-lebih lagi mengajar generasi-Y. Generasi yang boleh aku kata banyak sangat cabaran bagi mereka. Dah nama pun generasi-Y ni mereka sememangnya celik IT, celik teknologi. Malah mereka punya gadget mengalahkan cikgu-cikgu mereka.

Dan disebabkan itu, aku sendiri tidak terlepas dalam menghadapi dugaan dan cabaran yang maha berat ni. Sudah menjadi lumrah bila kita sayangkan seseorang itu, kita akan berusaha sedaya upaya untuk mengetahui apa yang dia buat bukan? Dan terkadang aku semacam kesal menjadi seorang guru yang celik twitter, facebook, blog dan sebagainya. Kerana secara tak langsung aku akan terdedah dengan peragai sebenar mereka ini. Ohh...sungguh aku katakan, kebenaran itu sangat perit untuk aku telan.

Di sekolah mereka kurang adab, tak mahu belajar dengan alasan mereka sudah tiada exam PMR, yang Islam, tidak mahu solat. Ok, aku bercakap skop sekolah aku ya. Umur mereka sekitar 13, 14 tahun. Jangan fikir aku samakan semua pelajar, tidak sama sekali. Ok, bab solat tu aku tersangatlah sedih. Dipaksa, dikejar, dah sampai surau masih tak nak juga solat. Sanggup lari. Ya Allah, jika inilah gayanya, bagaimana nanti mereka mahu memimpin negara. Kalau yang perempuan pula, di luar sekolah itu memang hilanglah tudungnya. Ohh..untuk pengetahuan kepala aku masih tidak boleh terima yang mendedahkan rambut itu perkara biasa. Aku ortodoks. Itu belum lagi masuk bab bercinta. Bayangkan baru tingkatan 2 sudah ber'mama' ber'papa'...aduh...

Yang aku hairannya, mereka semacam sudah hilang perasaan malu dalam diri. Baik lelaki, baik perempuan. Menjerit, melolong, perkataan-perkataan yang negatif tu jangan cakap la..pelajar melayunya begitu, pelajar cinanya begini. Aku juga pernah di'cib*i' di'lanc*u' oleh pelajar aku sendiri. Tanpa rasa hormat. Sehinggakan aku merasakan aku ini hanyalah patung bernyawa yang hidup tanpa perasaan, yang boleh disepak, dipijak. Rotan? Jauh sekali. Denda? Cubit? Silap-silap haribulan cikgu juga disamannya. Cikgu juga yang salah. Ibu bapa zaman sekarang hanya tahu menangkan anak tanpa usul periksa.

Itulah pelajar-pelajar aku. Ditegur cara baik, ulang lagi perkara yang sama. Diguna cara kasar memberontak, maki di twitter. Tak pasal-pasal cikgu itu juga yang s**l, b**i, f**k. Lalu bagaimana??

1 comment:

imanina zahri said...

Salam cikgu. Memang student sekarang mcm ni kan. Saya baru je habis sekolah. Saya tak nafikan memang ade pelajar yg mcm ni. Sy pun kesian dgn cikgu2. Tapi sy tak boleh nk buat apa kan. Rindu zaman sekolah. :)