Sunday, January 31, 2010

Seminggu selepas field trip

Salam
Terasa masa sungguh cepat masa berlalu. Sudah seminggu selepas pergi field trip ke Sungkai. Alhamdulillah, tiada kejadian tidak diingini berlaku di sana. Walaupun terpaksa menghabiskan cuti hujung minggu di dalam hutan, namun pengalaman yang ditimba sungguh bermakna dan bernilai. Program selama tiga hari dua malam di sana sangat memberi manfaat kerana banyak input baru yang didapati di sana. Antara aktiviti yang dilakukan di sana ialah:
  • Pemasangan perangkap (kaedah tangkap, tanda, lepas dan tangkap kembali)
  • Night walk (melihat padok rusa dan seladang)
  • Mendengar taklimat dari wakil PERHILITAN
  • Jungle trekking (ada 3 trail iaitu sg. milo, pembalakan dan seladang)
  • Pemahaman ekosistem hutan - kuadrat
  • Sesi pembentangan
Secara keseluruhannya seronok sangat kat sana walaupun kepenatan yang amat sangat. Hari first sampai hujan lebat sangat sampai khemah banjir, menangkis serangan pacat-pacat, khemah xjadi,macam-macam...

Kepada Kak Ecah, Asz and Ijat: BIG thanks from me...I had a very wonderful moment with u guys...:D Tidak lupa juga kepada teman sekhemah aku..aa, dayah, fareha dan liza...terima kasih eh korang...

Bergambar bersama lecturer

 
Nampak tak katak bertanduk?

  
Semasa membuat kuadrat

 
Enggang yang sangat jinak

Insyaallah, minggu depan ada field trip lagi. Ke Gunung Lang pulak :)

3 comments:

Dayang Bulat said...

wewitt...! sesame fara.. fara pon, thanks bebanyak ye.. hehe

Lebah said...

bkn padok la farah...pedok

ara said...

sama-sama kak ecah :)
fareha...pedok ye..macam pelik la pulak ejaan dia.time kasih ye betulkan. :)