Tuesday, November 8, 2011

Kejadian ragut di sebelah rumah

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera


Mulakan hari anda dengan bismillah. Alkisah, pagi-pagi lagi secara tidak sengaja telah menyaksikan satu kejadian ragut di sebelah rumah. Tengah-tengah bersiap-siap nak pergi kerja, tiba-tiba terdengar seorang perempuan menjerit. Kebetulan tingkap bilik aku mengadap rumah jiran tersebut. Kelihatan seorang perempuan sedang cuba untuk menyelamatkan begnya dari diragut oleh dua buah motor namun cubaannya hanya sia-sia. 

Kejadian berlaku kurang dari tiga minit. Aku yang tertengok pun tak sempat nak buat apa-apa. Kesian perempuan tu. Pagi-pagi nak pergi kerja dah kena ragut. Tu depan rumah tu. 

Tips buat para gadis dan wanita, 
  • Simpanlah dompet dan handphone anda bukan di dalam handbag. 
  • Sekiranya anda hendak ke kereta, ambil siap-siap kunci anda. Jangan sampai kat kereta baru nak cari kunci.
  • Masuk je dalam kereta, terus lock pintu walaupun anda belum start enjin kereta.
  • Jangan letak handbag di atas kerusi penumpang. Seelok-eloknya letak di dalam boot kereta atau di bahagian letak kaki penumpang hadapan.
*Malang tidak berbau. Kalau nak jadi, depan rumah pun boleh.

p.s: Minta dijauhkan segala kejadian yang tidak elok....

6 comments:

Mira Adzlia said...

skang nih mmg kne ati2..wlupun dpn umh..aish...

ABU said...

bagus tips ni.. serius..

Fad said...

betul!!!! setuju..kena tingkatkan tahap berjaga tu...cf sendiri xbawa handbag gi memana...dompet masuk poket je ata pegang..lagi selamat...

::Cik Pija:: said...

mcm2 la kejadian skrg ni. org jahat dah jadi semakin tak berperikemanusiaan. =,=

aimie amalina said...

ha
ase tips ni sgt berguna
kekadang isau dgn mak keluar drive sensorg
aihhh

Mya said...

thanks for reminding :)