Sunday, November 6, 2011

Weekend husband and father

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera


Apa khabar semua? Bagaimana sambutan Aidiladha anda pada tahun ini? Kat sini (maksudnya JB), sambutan Aidiladha tak berapa meriah macam kat kampung (di Kelantan). Suasana raya tu tak rasa. Adeh, kalau kat kampung ni, confirm-confirm meriah.

Walaupun macam tu, tahun ni sambutan Aidiladha tu istimewa sikitlah..sebab tarikh hari ini bersamaan dengan anniversary perkahwinan kedua orang tua aku. Alhamdulillah. Tak sambut pun, tapi tengah hari tadi, mak aku masak special sikitlah. Faham-fahamlah sebab apa... Pulak makcik dari KL datang bertandang..kena muliakan tetamu, ye tak?

Bercerita pasal weekend husband and father ni, ada sape-sape yang satu kapal dengan aku? Maksudnya, suami atau ayahnya hanya ada di rumah hujung minggu lah... Sebab kerja jauh... Dalam kes aku, weekend father la.. sebagai seorang anak, aku dapat lihat pengorbanan yang begitu besar dilakukan oleh kedua orang tuaku. Ayah yang kalau boleh akan cuba untuk balik tiap-tiap minggu (kl-jb-kl). Mak yang begitu gigih menjaga kami seorang diri tanpa suami di sisi. Hanya dapat berjumpa hujung minggu.

Alangkan yang baru berkapel pun kalau boleh tiap-tiap hari nak jumpa, nikan pulak yang dah kahwin, ye tak? Tapi, tu lah pengorbanan mereka... Aku memang tabik spring toing toing toing lah dengan mak dan ayah. 

Sungguh besar pengorbananmu, hanya Tuhan dapat membalasnya... 

Terima kasih emak, terima kasih ayah...

7 comments:

aimaniman said...

yupp.. folower ke 844... husb u ke father u ni.. tapi apa2 la yg penting memang seksa, kawan2 akak yg travel klantan-jb hampir setiap weekend, bayangkan? penat+duit abis+frust.. cuba teka napa? alaa cilok bab kawen kjap .. k.. salam aidil adha..

ijA said...

pengorbanan ume dan ayah sungguh besar sekali..

Alisya said...

@aimaniman terima kasih sudi follow..ayah saya...


salam aidil adha..

Yatie Awang said...

Happy Anniversary buat ibu dan abah

Munnafendy said...

isy....paling tabik spring kt mak la...sbb kuat jga anak2 wpun ayah jauh...kan3

Panggil Aku Han said...

Happy Anniversary buat ibu dan abah
Salam aidiladha..

lama han xsinggah sini :)

aimie amalina said...

asenye sekapal
ayah asenye susah nk ade kat umah
wuuwuw

tapi itulah pengorbanan yg dia buat utk keluarga kan?

salam aidil adha!=]