Wednesday, January 25, 2012

Novel antik

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera


Selamat memulakan  tugas bagi yang sudah kembali bertugas pada hari ini...semalam sibuk mengemas bilik. Dalam mengemas tu baru sedar banyaknya novel aku..aduhai..bacanya sekali aje. Kecuali yang betul-betul best. Memang baca banyak kali. Kumpul-kumpul, sekotak novel-novel aku dari zaman sekolah rendah.


Dalam banyak-banyak novel tu, aku terjumpa novel yang umurnya lagi tua dari aku. Kepunyaan ayah aku. Dah boleh panggil novel antik dah..

Terbitan Dewan Bahasa dan Pustaka, 1980

Novel Salina ni, aku pernah baca sekali. Lama dulu..Tapi tak berapa faham jalan ceritanya. Yang aku tahu, Salina ni popular sangat masa tu. Tapi dalam banyak-banyak novel tu, novel ni yang paling aku suka. Lunyai dah..

Tebal tak tebal novel ni...Masa beli, tahun 2001..harga RM 35. Memang mahal masa tu. Boleh dikatakan masa tu zaman kegemilangan Ahadiat Akashah. Kalau cari novel je, mesti nak cari novel Ahadiat Akashah.

Sekarang? Aku suka baca novel-novel Hlovate. Tak larat dah nak baca cerita yang 'berat' dari Alaf 21. Aku baca novel-novel Jemari Seni pulak, takpun novel pembangunan jiwa dari Hilal Asyraf. 

13 comments:

amiey lee said...

wahh byknye novel..besttt besttt
boleh buat library nih heeee

azam said...

:) terbaik...a samad said...

nak pinjam

Atiqah Wadiah said...

suka jgk baca novel dr jemari seni :)

Tihara said...

best nye novel salina :)

ieyza afieyna said...

wah.. novel lama2.. mcm best je.. ieyza pun kaki novel.. tapi novel baru2 la.. novel lama2 mcm tu xpernah baca lagi..

rebellion said...

minatnye bace novel, huhu

whitecappuccino said...

sedang baca novel juga ni..

Si BuDaK KaChAk said...

wahhh....ni dah boleh diketegorikan pembaca novel yang tegar...hahaha

Syufarr said...

wow!!! boleh bukak mini library..saya baru nk start kumpul..hehhehehhe

nabila faryzza said...

wahh, lagenda budak setan !

nur said...

salam.

tengah google2 novel lagenda budak setan sekali termasuk blog ni. just nak tanya, awak jual novel2 lama ni tak? kalau boleh, saya memang nak amat sangat novel LBS cover lama ni. if awak jual harga asal dia pun im willing to buy :)

*nak email awak tapi tak jumpa email pulak hehe*

Alisya said...

@nur: wsalam nur..maaf, saya tak jual..lama dah beli novel ni..tahun 2000..sekarang punya cover memang dah lain sangat..

anyway, thanks kerana singgah kat blog saya..

boleh email saya di: wardahalisya@hotmail.my

Arina Azman said...

i need you >> http://rawrmeansaranghaeyo.blogspot.com/2013/07/i-need-you-novel-sponsorship.html