Tuesday, September 6, 2011

Keseronokan beraya di kampung

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera


Dah dekat dua tahun tak balik kampung, sekali dapat balik seronoknya...Adik beradik sebelah mak ramai, lapan orang semua sekali. Kebetulan semua adik beradik emak dapat balik, memang seronoklah. Tambah pulak dengan sepupu dan anak sedara, meriah... Penuh rumah. 


Walaupun atuk dan nenek dah tak ada, tapi berkat hubungan adik beradik yang erat, semua dapat berkumpul sama-sama. Seronok tengok semua pakat-pakat buat kerja sorang sikit. Gotong-royong buat persiapan raya. Yang paling penting sekali ialah jentera memasak di dapur. Sekali masak buat lima hidangan oo..Nasib baik ramai tukang masak kat rumah tu. So far, hidangan di pagi raya berbeza sikit lah kalau nak dibandingkan dengan di johor. Kat sini, makanan yang wajib ada ialah ketupat daun palas. No rendang or lontong. Simple je kat sini. Dapat jugaklah belajar macam mana nak bungkus ketupat tu. 


Hm..lagi ada satay dan kuah kacang. Yang ni pun best jugak. Kalau kat johor tu jarang nak jumpa sate kecuali yang buat open house. Makan memang puas hati sebab tak letak lemak. 100% daging. Sedap.


Oh..kat sini kuat mercun oo..bukan budak-budak je yang main, bapak budak pun join sekali. Macam mana boleh dapat mercun tu pun tak tahula... Berdentam-dentum bunyi dari rumah ke rumah. Sabar je lah...

Kesimpulan: Raya kat kampung lagi seronok dari raya di bandar. 

Bisik-bisik: First time minum air tuak. Rasa macam masam-masam kelat.

2 comments:

cikpuanhady said...

wahh..meriahnya..mesti bestkan bila berkumpul ramai-ramai..

Alisya said...

@cikpuanhady seronok sangat..sampai tak menang tangan dibuatnya..