Tuesday, July 19, 2011

Terima mesej lucah

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera

Pada suatu petang yang damai, usai solat Asar elok je satu mesej masuk dalam handphone. Setelah mengemas telekung dan sejadah, keypad handphone ditekan. Nombor tak kenal ni, detik tuan punya handphone di dalam hati. Dan mesej tersebut berbunyi

Helo sayang, esok sudah nak bertolak, saya telah tinggal mesej gambar untuk kamu. Taip ON D**A hantar ke 3***6. Mesti happy! Optout call 0123456789.

Huh? Siap bagi nombor telefon tu. Terus delete mesej tersebut. Buat menyemak handphone aku jer. Cuba bayangkan budak-budak yang baru akil baligh dapat mesej ni? Tak ke bahaya? Manelah budak-budak sekarang tak buat perangai pelik-pelik kat sekolah. Yang pelik tu, mane dorang dapat nombor telefon banyak-banyak? Di kedai top-up kah? Kalau yang dah besar-besar dapat mesej ni, masih boleh menimbang baik buruk dosa pahala. Tapi bila budak sekolah yang dapat mesej ni, pulak tu innocent je, mau budak tu tak taip ON **** tersebut. Haish!

Sama-sama kita fikir-fikirkan.

18 comments:

.izzati liyana. said...

sekarang ni memang banyak message2 mcm ni. entah pape jeh.

.Kenapa Kasut Tumit Tinggi Menjadi Pilihan Hati Wanita.
.7 Sebab Kenapa Girls Suka Pakai Skirt.

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

Kerana wang telah membutakan mata hati manusia..:-(

Srikandi Cinta said...

Terlalu banyak mesej yang bukan2 yang kita dapat.. Memang merbahaya jika terjebak.. Buang duit, buang masa dan boleh merosakkan jika tidak dibendung

Alisya said...

@.izzati liyana. tu la..terlampau banyak, sampai fed-up pun ada.

Alisya said...

@JAMALUDDIN ABU BAKAR setuju2..wang boleh mengubah 360 darjah hidup seseorang itu..

Alisya said...

@Srikandi Cinta bola merosakkan itu yang takut tu..mintak dijauhkan..

BHAIHAQI COOL said...

hahaha~~ sye slalu dpt benda tuu , tpi tu sbnr nyee nk mkn duit org jee ..

BHAIHAQI COOL said...

hahaha~~ sye slalu dpt benda tuu , tpi tu sbnr nyee nk mkn duit org jee ..

Rahmad said...

aku dh kena mesej2 macam ni..

ada dalam 2-3 kali dah..

tapi just ignore jer mesej tu..huhu

diya said...

terlalu banyak mesej mcm tu sekarang.

'video hangat dari indon/japan' lahh, banyak sangat lagi. ntah ape2. kalau lah boleh block nombor. heee

myra yusreena said...

haahh..xsukee la mesej2 camtu..eiishh

Alisya said...

@BHAIHAQI COOL betul2

Alisya said...

@Rahmad yep..kalau tak ignore, alamat macam air la kredit..huhu

Alisya said...

@diya aah..ataupun boleh detect spam ke (ha..mengarut dah alisya ni). hehe

Alisya said...

@NasZbagusla cmtu..

Alisya said...

@myra yusreena kan? kan? delete terus mesej cmtu.

~iz~ said...

biasa la tu sebar2 diorg yg dapat wit...huk

Alisya said...

@~iz~tu la..dorang nak cara senang je nak dapat duit..