Sunday, July 10, 2011

Perbezaan antara sleep dan hibernate

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera

Pernah tak terfikir apa perbezaan antara sleep dan hibernate? Huh. Apa lah alisya ni..tu pun tak tahu ke? Sleep tu kan tidur. Hibernate tu hibernasi!! Erk? Kejap, kejap, kejap. Alisya bukan cakap pasal sleep dan hibernate tu lah.. orang cakap pasal sleep dan hibernate yang dekat laptop tu..

Sila abaikan background di belakang
Melalui hasil carian Google di sini, apa yang Alisya faham ialah, apabila kita biarkan laptop dalam keadaan:

  • Sleep - ia seolah-olah kita sedang pause DVD player - laptop akan terus berhenti daripada 'bekerja' dan bersedia untuk mulakan kerja balik bila kita on laptop tu.
  • Hibernate - Akan simpan semua dokumen dan program dalam hard disk dan akan turn offs laptop kita tu. Bila hibernate, laptop hanya menggunakan sedikit kuasa berbanding dengan sleep. 
Tapi bagi alisya kalau tak nak guna laptop dalam masa yang lama, shut down je terus. Lagi jimat. Tak payah pening-pening nak sleep ke hibernate. 

p/s: Alisya bukan ahli dalam komputer, cuma nak berkongsi apa yang terlintas di fikiran. Kalau nak lebih faham, boleh klik link yang alisya bagi tu...

6 comments:

iPai said...

hehhe .. kita jarang nak sleep or hibernate .. on off sudeh ..

Cik Bunny said...

cik bunny promote blog anda =)
http://inspirebunny.blogspot.com/2011/07/tips-elak-gambar-dicuri.html

zieyzain said...

hye cik wardah,..ziey tag u kat contest yah,..thanxx=)

http://bicaraohsicinta.blogspot.com/2011/07/jom-senyum-bersama-shazny-salleh.html

Alisya said...

@iPaitu lah yang paling senang ye tak? jimat tenaga elektrik!

Alisya said...

@Cik Bunny thanks cik bunny! alisya dah pergi jenguk blog cik bunny.

Alisya said...

@zieyzain hai ziey..thanks! tapi alisya tak jumpa link nak ke kontest tu..